Vilka är Studiozone
Studiozone är en indiespel studio som fokuserar på att utveckla spel och grafiskt material men huvudsakligen med Open Source-programvara.
Mattias Eriksson grundade Studiozone och har varit i 3D-branschen så länge som 15 år. Han har alltid varit fascinerad av spelutveckling och saker är omkring den.
Efter att han har arbetat med industristandard programvara i flera år inom spelutveckling, kände Mattias så småning om att han ville börja göra något själv men med endast programvara med Open Source-programvara.
Så han kom på denna idé om att starta en indiespel studio och blogga om de Open Source-programvara som vi använder och andra vertyg som vi stöter på under vår utveckling.
Målet för Studiozone webbplatsen
Vi tror att det är möjligt att skapa material av hög kvalitet med endast Open Source-programvara, naturligtvis kan det ibland vara enklare med betald programvara. Men vi tror att det handlar om hur du tar itu med den uppgiften du arbetar med.
Av erfarenhet vet vi att all programvara har sina fördelar och nackdelar, men om du känner till verktyget i detalj vet du vanligtvis hur man undviker deras nackdelar.
Det är något vi tror att folk tenderar att glömma när det gäller Open Source-programvara. De tror vanligtvis att dessa programvaror har begränsningar som du inte kan eller är väldigt svårt att kring gå.
Det är en av många anledningar till varför vi tror på att blogga om vår utveckling, kan det öka förståelsen och acceptansen för företag att använda Open Source-teknik som ett professionellt alternativ.
Det är några av anledningar till varför vi vill blogga om vår utveckling med Open Source-programvara. För att kunna öka förståelsen och acceptansen för företag att använda Open Source-teknik som ett professionellt alternativ. Som vi tror i sin tur kommer att gynna företag att enklare kunna ta in frilansare som använder sig av Open Source-teknik.
Programvara som vi använder på Studiozone
Som vi nämnde tidigare fokuserar vi på Studiozone huvudsakligen på att endast använda Open Source i vår produktion. Det finns mycket Open Source-programvara att komma över, men i vårt fall är dessa de vanligaste programvaror som vi använder.
Operativ System
Ubuntu 20.04
2D Verktyg
Krita
Gimp
Inkscape
3D Verktyg
Blender
Meshroom
MeshLab
Instant Meshes
Utv. Verktyg
Studio Code
Godot Engine
GCC 9.3.0
Python 3.8.5
Andra Verktyg
Subversion Edge
XWiki
Rocket.Chat
LibreOffice
Vi har även erfarenhet av andra programvaror från våra tidigare arbetsgivare. Men vi använder dem inte i vår produktion. Vi kan dock använda dem ifall om någon av våra kunder vill ha material i dessa format.
Adobe
Photoshop
Illustrator
Substance Designer
Substance Painter
Spel Motor
Unreal Engine
Unity 3D
Quixel
Mixer
Autodesk
Maya
Våra medlemmar
Mattias Eriksson
Position: Grundaren av Studiozone
Bakgrund: Programmerare / Technical Artist
Intressen: Star Trek, Marvel TV/Film, Fantasy Böcker, Musik and Fiske

Hans arbetsuppgifter på Studiozone
Mattias Eriksson är inblandad i nästan allt. Till exempel programmering, planering, grafisk design och vilket innehåll vi kommer att lägga upp på Studiozones webbplats.
Han gör också en hel del undersökningar om Open Source-teknik eller andra tekniska lösningar som kan vara användbara för studion.
Hans bakgrund
Mattias har en kandidatexamen i datorgrafikvetenskap som utbildningsbakgrund och har arbetat inom 3D-branschen i 15 år. Dessförinnan arbetade han som programmerare i ungefär 8 år.
Han blev intresserad av datorer när han var 10 år gammal. Han började då programmera (Basic) och göra grafik på sin Commodore 64.
Karriär
Han började sin yrkeskarriär som programmerare (Java, Python, Oracle, SQL och TCL) på ett IT-konsultföretag i Sverige. Efter några år var han tvungen att byta yrke på grund av att IT-branschen kraschade i Sverige.
Senare hade han ett litet företag vid sin sida under sitt huvudsakliga arbete (som inte hade något med programmering eller grafik att göra). Han gjorde några hemsidor i PHP med MySQL-databas och reklamblad för mindre kunder.
Mattias bestämde sig senare för att utbilda sig till 3D-datorgrafik på universitetsnivå. Då hittade han gscept i Skellefteå (Luleå universitet) och sökte in till universitetet.
Efter 3 år tog han kandidatexamen och flyttade till Japan, Tokyo. Där studerade han japanska i 2 år och fick sedan anställning på en japansk designstudio BBDS. Och där arbetar han fortfarande.
Eftersom han hade programmeringserfarenhet sedan tidigare kunde han snabbt bli Technical Artist för BBDS i Japan Tokyo. Under hela denna tid har han varit involverad i många spelprojekt som “The Evil Within 2”, “NieR:Automata”, “Gunslinger Stratos 2” med flera.
Under tiden har han gjort många tekniska interna lösningar för BBDS, t.ex. skript för Maya eller Photoshop som underlättar deras produktion. Dessutom har han också inrättat och underhållit SVN, XWiki och Chat-servrar för internt bruk för att underlätta kommunikation och datadelning i studion.
Mattias var senare involverad i två av BBDS egna spel som shaderprogrammerare (HLSL – Unity 3D) och AI-designer (Blueprints – Unreal Engine).